Popkoor Novelty

Popkoor Novelty is een gemengd, zesstemmig koor van ruim veertig leden. We brengen eigentijdse popmuziek onder begeleiding van een eigen combo. Novelty staat onder leiding van dirigent Philippe Reuser.

Wat zingen we?

Het repertoire van Novelty omvat nummers uit alle belangrijke stromingen van de laatste vijfentwintig jaar. Van Bon Jovi tot Marco Borsato - en alles wat daar tussen ligt: Rag'n'Bone Man, De Dijk, Anouk, Danny Vera. Daarnaast staan ook stukken uit films en musicals op het programma. 

Novelty zien en horen

Popkoor Novelty werkt aan eigen shows en treedt tussendoor op. Vaak gaat het om optredens in de regio maar we doen ook graag mee aan korenfestivals. Waarin we ons onderscheiden? Volgens het laatste juryrapport: podiumpresentatie! Optredens om naar te luisteren én naar te kijken dus.

Novelties zijn actief binnen het koor. Koorleden dragen hun steentje bij en zijn lid van commissies voor o.a. concerten, muziekkeuze, pr en sponsoring.

Dirigent

Vanaf 1 augustus 2018 wordt ons koor gedirigeerd door Philippe Reuser. Philippe is geen onbekende in de muziekwereld: hij studeerde piano, directie en tuba en is daarnaast opgeleid tot docent muziek en CKV. Bijna tien jaar speelde hij bij het orkest van de Koninklijke Nederlandse Marechaussee. Verder dirigeerde Philippe diverse projecten en is hij een veelgevraagd jurylid, zowel in de koor- als in de harmonie/fanfare-wereld.

Philippe is werkzaam in het onderwijs als afdelingsdirecteur HAVO/VWO onderbouw bij het Udens college.

We hebben Philippe leren kennen als een enthousiaste en gedreven dirigent, vol met plannen en ambities om Novelty naar een nog hoger niveau te tillen en om ons nog meer te onderscheiden van andere koren.

Combo

Gitaar, bas, drums, toetsenist en dwarsfluit

Het Novelty-combo bestaat uit (vlnr):

 • Peter Fransen. Peter drumt vanaf juni 2017 bij Novelty
 • Wanda van Helvoort. Wanda begeleidt het koor vanaf begin 2010 op dwarsfluit
 • Gertjan Derks. Gertjan is sinds 2008 gitarist bij Popkoor Novelty
 • Toon van Geel. Toon begon als bassist bij Popkoor Novelty in maart 2010
 • Voor een optreden werken we ook samen met toetsenist Marco van Duuren (uiterst links op de foto). 

Niet op de foto:

 •  Jeroen van Bakel. Jeroen is onze toetsenist sinds het voorjaar van 2022. Ook ondersteund hij regelmatig onze dirigent tijdens koorrepetities.
repetities

We repeteren op dinsdagavond van 19:45 tot 22.00 uur. 

Cultureel educatief centrum Mariendael
Laan van Henkenshage 2
5492 BH Sint-Oedenrode
T 0413 47 40 31

Na de repetitie én in de pauze is er volop gelegenheid nog even bij te kletsen. De repetities zijn gevarieerd. Soms repeteren we in kleine groepjes (partij-repetities) en bij andere repetities ligt het accent op stemvorming en uitstraling. Als je geïnteresseerd bent in ons koor ben je van harte welkom eens te komen luisteren! Maak hiervoor een afspraak bij het bestuur (pagina Contact), zodat je weet of het programma van de repetitie aansluit.

Je bent van harte welkom!

Historie

In november 1987 wordt een nieuw koor opgericht, een jongerenkoor met een niet religieus, licht/populair repertoire, iets wat op dat moment in Sint-Oedenrode nog niet bestaat. Jongerenkoor Novelty is hiermee geboren. Het koor start met tien zangers en dirigent Jan Maas. Op 17 november wordt voor het eerst gerepeteerd in muziekschool 'De Kolk' bij de Hambrug.

Dirigent

In 1989 wordt Frans-Joseph van Riel dirigent van het koor. Het accent komt te liggen op de betere popmuziek en stukken uit films en musicals. Vanaf 2005 kent het koor een aantal dirigentwisselingen. Met de komst van Dirk Kokx als interim-dirigent in 2007 en 2008 wordt nieuw leven geblazen in Popkoor Novelty.

Vanaf 2008 vaart Novelty een andere koers: aandacht voor presentatie, meer concerten en als rode draad: plezier in zingen! Samen met dirigent Peter van Beijnum die in september 2008 bij het koor begint, gaan we deze uitdaging met veel plezier aan. Peter van Beijnum kennen we inmiddels als een gedreven dirigent, die altijd klaar staat en samen met ons heeft gewerkt aan nieuwe plannen en verbetering van kwaliteit voor Popkoor Novelty. Zijn tomeloze inzet heeft ons steeds weer energie gegeven! Peter is erelid van Popkoor Novelty en we zijn er trots op dat hij onze dirigent is geweest.

Sinds 1 augustus 2018 is Philippe Reuser dirigent van Popkoor Novelty.

25 jaar Popkoor Novelty: jubileumjaar 2012

Het jaar 2012 was een bijzonder jaar. Het koor bestond 25 jaar en dat wilden we weten! We vierden feest - en kozen Stichting Kindia als 'goed doel' om ons voor in te zetten. Uiteindelijk konden we deze stichting € 11.000 overhandigen tijdens twee groot opgezette jubileumshows.

Repertoire

Het repertoire van Novelty is divers. Het omvat nummers uit alle belangrijke stromingen van de laatste vijfentwintig jaar. Daarnaast staan ook stukken uit films en musicals op het programma.

Een kleine greep uit ons repertoire:

 • No mercy - Racoon
 • My immortal - Evanescence
 • Uptown funk - Bruno Mars
 • Home - Dotan
 • Streets - Kensington
 • Human - Rag'n'Bone Man
 • Hier - Blof
 • Somebody to love - Queen
 • Hallelujah - Leonard Cohen
 • Rollercoaster - Danny Vera

Voor onze nieuwe show (juni 2020) werden speciale arrangementen gemaakt. 

Helaas werd deze show geannuleerd en uitgesteld door Covid19 en konden wij deze nog niet aan het publiek laten horen.