Popkoor Novelty

Popkoor Novelty is een gemengd, vijfstemmig koor van ruim 30 leden. We brengen eigentijdse popmuziek onder begeleiding van een eigen combo. Novelty staat onder leiding van dirigent Marty van der Staak.

Wat zingen we?

Het repertoire van Novelty omvat nummers uit alle belangrijke stromingen van de laatste vijfentwintig jaar. Van Bon Jovi tot Danny Vera - en alles wat daar tussen ligt: Rag'n'Bone Man, De Dijk, Anouk en Within Temptation. Daarnaast staan ook stukken uit films en musicals op het programma. 

Novelty zien en horen

Popkoor Novelty werkt aan eigen shows en treedt tussendoor op. Vaak gaat het om optredens in de regio maar we doen ook graag mee aan korenfestivals. Waarin we ons onderscheiden? Volgens het laatste juryrapport: podiumpresentatie! Optredens om naar te luisteren én naar te kijken dus.

Novelties zijn actief binnen het koor. Koorleden dragen hun steentje bij en zijn lid van commissies voor o.a. concerten, muziekkeuze, pr en sponsoring.

Dirigent

Vanaf 1 januari 2023 wordt ons koor gedirigeerd door Marty van der Staak.

Marty is geen onbekende in de muziekwereld. Hij studeerde oorspronkelijk Harmonie, Fanfare en Brassbanddirectie. Later volgde hij de specialisatie-opleiding voor "koordirectie lichte muziek". Al sinds zijn jonge jaren was hij lid van diverse jongerenkoren waarin hij zong en diverse instrumenten bespeelde. Verder was hij jarenlang actief als trompettist bij de plaatselijke harmonie, waar hij ook lange tijd de dirigeerstok zwaaide. Verder dirigeerde Marty diverse (grote) projecten en orkesten en schreef ruim 300 arrangementen voor pop- en jongerenkoren. Hij heeft veel affiniteit met toneel en theater en is ook actief als vocalist coach. Daarnaast treedt hij op als jurylid voor BALK. Momenteel is hij werkzaam in het voortgezet onderwijs als docent muziek.

Er is nog veel meer te vertellen over Marty, check zijn website, hij is met recht een muzikale duizendpoot te noemen!

We zijn blij dat we met de komst van Marty weer plannen kunnen maken en verder kunnen bouwen aan de ambities van Novelty! 

Combo

Gitaar, bas, drums, toetsenist en dwarsfluit

Het Novelty-combo bestaat uit:

 • Peter Fransen. Peter drumt vanaf juni 2017 bij Novelty
 • Wanda van Helvoort. Wanda begeleidt het koor vanaf begin 2010 op dwarsfluit
 • Gertjan Derks. Gertjan is sinds 2008 gitarist bij Popkoor Novelty
 • Toon van Geel. Toon begon als bassist bij Popkoor Novelty in maart 2010
 • Beer van Daelen. Beer is sinds augustus 2023 onze pianist.

 

repetities

We repeteren op dinsdagavond van 19:45 tot 22.00 uur. 

Cultureel educatief centrum Mariendael
Laan van Henkenshage 2
5492 BH Sint-Oedenrode
T 0413 47 40 31

Na de repetitie én in de pauze is er volop gelegenheid nog even bij te kletsen. De repetities zijn gevarieerd. Soms repeteren we in kleine groepjes (partij-repetities) en bij andere repetities ligt het accent op stemvorming en uitstraling. Als je geïnteresseerd bent in ons koor ben je van harte welkom eens te komen luisteren! Maak hiervoor een afspraak bij het bestuur (pagina Contact), zodat je weet of het programma van de repetitie aansluit.

Je bent van harte welkom!

Historie

In november 1987 wordt een nieuw koor opgericht, een jongerenkoor met een niet religieus, licht/populair repertoire, iets wat op dat moment in Sint-Oedenrode nog niet bestaat. Jongerenkoor Novelty is hiermee geboren. Het koor start met tien zangers en dirigent Jan Maas. Op 17 november wordt voor het eerst gerepeteerd in muziekschool 'De Kolk' bij de Hambrug.

Repertoire

Het repertoire van Novelty is divers. Het omvat nummers uit alle belangrijke stromingen van de laatste vijfentwintig jaar. Daarnaast staan ook stukken uit films en musicals op het programma.

Een kleine greep uit ons repertoire:

 • No mercy - Racoon
 • My immortal - Evanescence
 • Multicolor - Son Mieux
 • Home - Dotan
 • Streets - Kensington
 • Human - Rag'n'Bone Man
 • Hier - Blof
 • Somebody to love - Queen
 • Hallelujah - Leonard Cohen
 • Rollercoaster - Danny Vera